Serc

Utrechtse Heuvelrug als nationaal park

Dieren in het park

Wandelroute Stameren en Hoog Moersbegren

Op één van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug ligt Stameren. Het bestaat uit een gevarieerd bos met kleine heideveldjes. Opvallend zijn de vele verwilderde rododendrons die er groeien. Stameren kent een rijke flora en fauna.

Hoog Moersbergen bestaat uit natuurlijk, jong bos van eiken en berken. In beide gebieden liggen verscheidene grafheuvels.

Afstand: 5 km

Route: Geel gemarkeerd.

Vertrekpunt Parkeerplaats aan de Bergweg in Maarn.

Honden zijn aangelijnd toegestaan. In een deel van Hoog Moersbergen mogen honden los. Houd rekening met andere bezoekers.

Wandelroute Hoog en Laag

Afwisselende wandeling over de top van de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP) en langs de veel lager gelegen Amerongse Bovenpolder.

In het bos wandelt u over statige lanen en langs reuzachtige beuken. Als u langs de Amerongse Bovenpolder wandelt, heeft u zicht op de vogelrijke uiterwaarden. Vergeet vooral het uitzichtplateau niet te bezoeken. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht en ziet u zelfs Kasteel Amerongen liggen.

Afstand: 6 km

Route: Blauw gemarkeerd.

Vertrekpunt Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen. Parkeren bij Sportcomplex De Burgwal in Amerongen.

Op het eerste deel van de wandeling mogen honden los. Later moeten ze aan de lijn. Zie hiervoor de bordjes in het terrein.

Paddestoelen verzameling

Wandelroute Stoutenburg

De Kasteel Wandelroute door het oude kasteelbos. Het bos bestaat grotendeels uit loofbomen en wat naaldhout. Opvallend zijn de hulststruiken in de ondergroei.

In het voorjaar bloeien er stinsenplanten, zoals sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen. Later in het jaar is er ook salomonszegel te vinden en in mei bloeit de meidoorn uitbundig.

Op Stoutenburg zijn 66 vogelsoorten geteld, waaronder de boomvalk, ijsvogel, specht en bosuil.

Afstand: 1,5 km

Route: Bruin gemarkeerd.

Vertrekpunt Infocentrum Koetshuis Stoutenburg.

Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan.

Wandelroute de Heerlijkheid

Ooit was Heerlijkheid Stoutenburg een uitgestrekt landgoed met daarop een machtige burcht. Deze burcht stond op een strategische plek: ten oosten van Amersfoort, waar diverse beken uit de Gelderse Vallei samenkomen.

Het Utrechts Landschap is sinds 1999 eigenaar en werkt sindsdien aan het herstel van het landgoed. Het kleinschalige cultuurlandschap met weilanden, akkers, bosjes, beken, houtwallen en elzensingels krijgt steeds meer zijn oude aanzien terug en eentonige graslanden veranderen in bloemrijke hooilanden. Een heerlijke plek om wandelend te ontdekken.

Afstand: 4 km

Route: Geel gemarkeerd.

Vertrekpunt Infocentrum Koetshuis Stoutenburg.

Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan.

Sneeuw opnames

Wandelroute Bornia

U wandelt over voormalige stuifduinen. Het terrein is heuvelachtig, het bos gevarieerd. De route voert u langs heidevelden waar schapen grazen en over een stuifzandgebied met prachtige vliegdennen.

Afstand: 5,5 km

Route: Blauw gemarkeerd.

Vertrekpunt Traay (t.h.v. nr 288), Driebergen.

Honden zijn op een deel van de wandelroute (het begrazingsgebied) niet toegestaan. Ook niet aangelijnd.

Wandelroute over de Top

Wandeling over de top van de Amerongse Berg (ca. 69 meter boven NAP). U wandelt over statige lanen en langs reuzachtige beuken.

Afstand: 3,4 km

Route: Rood gemarkeerd.

Vertrekpunt Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen.

Parkeren bij Sportcomplex De Burgwal in Amerongen.

Op het eerste deel van de wandeling mogen honden los. Later moeten ze aan de lijn. Zie hiervoor de bordjes in het terrein.