Serc

Foldocusheuvel

Foldocusheuvel

De Foldocusheuvel is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De heuvel ligt ten zuiden van Maarsbergen, ten westen van Valkenheide, ten noordwesten van Leersum en ten oosten van Doorn.

Zo'n 250 meter oostelijker ligt de N226 die door de Darthuizerpoort loopt. De heuvel maakt deel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug.

Zuidelijker ligt de Darthuizerberg en in het westen de Ruiterberg en de Doornse Kaap. De heuvel is ruim 38 meter hoog en is onderdeel van de historische parkaanleg horende bij Huis Maarsbergen.

De grafheuvel op de top is een rijksmonument.

Op een in 1797 gepubliceerde kaart van de provincie Utrecht van de hand van Jacobus Kok en J.C. de Roeder wordt er een ringvormige structuur aangegeven bij 'Meersbergen abdy', waarmee Huize Maarsbergen wordt bedoeld. De ringvormige structuur is de markante Foldocusheuvel die als natuurlijke verhoging door de ontbossing erg op viel.

Sinds het einde van de 19e eeuw is de heuvel door toenemende herbebossingen steeds slechter zichtbaar geworden.

Tussen 1903 en 1910 is er op de top van de Foldocusheuvel een grafheuvel opgeworpen, waarin het graf van de familie Godin de Beaufort is ondergebracht. Het behoort tot Huis Maarsbergen dat zo'n 400 meter ten noorden van de top van de heuvel gelegen is. Verder zijn er drie grafstenen en een houten kruis geplaatst. Om het geheel staat er een gietijzeren hek uit de vroege twintigste eeuw.

Begraafplaats

Grafsteen