Serc

Ruiterberg

Ruiterberg

De Ruiterberg is een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

De heuvel ligt ten noordoosten van Doorn in het gebied van de Kaapse Bossen en maakt onderdeel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug.

Op ongeveer 750 meter naar het westen ligt de Doornse Kaap, zo'n 1,5 kilometer oostelijk ligt de Foldocusheuvel en op zo'n 2,7 kilometer ten zuidoosten ligt de Darthuizerberg.

Zo'n 600 meter ten zuiden van de top liggen de N225 en het Doornse Gat.

De heuvel is ongeveer 55,7 meter hoog.

Op de Ruiterberg ligt de buitenplaats De Ruiterberg met een geometrisch aangelegde tuin. Aan de noordzijde heeft het huis een korte zichtas, aan de zuidzijde een langere.

In 1916 begon men met de aanleg van buitenplaats De Ruiterberg, de laatste buitenplaats die in Doorn werd gesticht. Dit gebeurde in opdracht van eigenaar J. Wilmink die hiervoor architect J.C. Wentink en tuinarchitect P.H. Wattez aantrok. In 1917 begon men met de bouw van het huis, het poortgebouw, een carrévormige hoeve, een jachthuisje met kleine oranjerie en een ijskelder. Het terrein werd door de tuinarchitect in plateaus ingedeeld, waarbij op het hoogste plateau het landhuis werd gesitueerd.

In de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis verwoest. In 1950 werd het landhuis herbouwd naar het ontwerp van architectenbureau Sutterland in de stijl van de Delftse School.

Gedurende een aantal jaren hebben er op de Ruiterberg enige zwerfkeien gelegen die afkomstig waren uit de zandafgraving van de Nederlandse Spoorwegen bij Maarn.

Bij de inrichting van het zwerfsteneneiland op de plaats van de afgraving werden de stenen daarheen verplaatst en opgenomen in het aardkundig monument.