Serc

Landgoed Hoog Moersbergen

Landgoed/ Kasteel Hoog Moersbergen

Vanaf 1435 bewoonde Steven van Sleen als eerste het kasteel.

Later namen zijn dochter Lysbeth Stevensdr. van Sleen en haar man, de Utrechter edelman Dirck van Waell, het over.

In 1539 werd Kasteel Moersbergen als Ridderhofstad erkend. Het kasteel heeft diverse bewoners gehad, onder wie de Utrechtse politicus Baron Johan Daniël Cornelis Carel Willem d'Ablaing van Giessenburg.

De eerste vermelding van Moersbergen dateert uit 1435 toen het Utrechtse Domkapittel de heer Steven van Sleen beleende met ‘de timmeringhe Maersbergen’. Steven van Sleen is naar alle waarschijnlijk de bouwer van kasteel Moersbergen geweest. Vanaf de 16e eeuw is het een aantal keren verbouwd.

In de 18e eeuw heeft de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren het kasteel naar de toenmalige stijl verbouwd.

In 1927 besluit eigenaar mr. Jan Anton Willem Luden om het kasteel ingrijpend te laten restaureren. Het uiterlijk van Moersbergen moest worden teruggebracht naar de stijl die het in de 18e eeuw had: de Hollandse renaissance. Door de heer H.J. Meierink uit Doorn werd een opmeting van het kasteel uitgevoerd en vervolgens maakte architect J.W.H. Berden een restauratie ontwerp. Architect J.W.H. Berden tekende ook voor de restauratie van het Muiderslot.

Kasteel Moersbergen werd weer voorzien van kruisvensters en de klokkentoren werd verlaagd. Aan de oostzijde van het kasteel bevond zich een uitbouw, die werd afgebroken werd en tevens werd de pleisterlaag van de gevels verwijderd.

Moersbergen oude foto

Kasteel Moersbergen op een oude foto

Kasteel Moersbergen wordt particulier bewoond. Hierdoor is het niet te bezichtigen en zijn kasteel en directe omgeving niet toegankelijk. Het omliggende landgoed wel.

Kasteel Moersbergen