Serc

Musea

Amerongen

Kasteel Amerongen

Drostestraat 20

3958 BK Amerongen

 t. 0343-563766

Geopend: Zater-, en Zondag 12.00-17.00 uur

Tabaksteeltmuseum

Burg. Jhr H vd Boschstr 46

3958 CD Amerongen 

Geopend: dins- t/m Zondag 13.00-17.00 uur

Doorn

Huis Doorn

Langbroekerweg 10

3941 MT Doorn

Geopend: dins-,woens-,zater- en zondag 13.00-17.00 uur

Na 31 maart ook op maandag open

Museum Oudheidkamer

Raadhuisplein 2

3941 JT Doorn

t. 0343-473100

Driebergen

Museum Militaire Traditie, 't Schildershuis

Rijckevorselstraat 2

3972 ER Driebergen

t. 0343-517588

Geopend: woensdag 14.00-17.00 uur

zater- en zondag 13.00-17.00 uur

Leersum

Stichting Museum Valkenheide

De Smidse 1

3956 CZ Leersum

t. 0343-431606

Maarn/ Maarsbergen

De Weistaar, Kaas- en botermuseum

Rottegatsteeg 6

3953 MN Maarsbergen

t. 033-2861943

f. 033-2865587

Kasteel Amerongen

Kaiser Wilhelm II van Duitsland , tijdens zijn ballingschap in Nederland , woonde in het kasteel Amerongen november 1918 tot mei 1920 , toen hij verhuisde naar Kasteel Doorn .

De gemeenschap Amerongen was onafhankelijk tot 1 januari 2006. Op dat moment, het samengevoegd met de gemeenten Doorn , Leersum , Driebergen-Rijsenburg en Maarn tot de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug vormen.

Vanaf 21 juni 2011 is Kasteel Amerongen weer open na een restauratie. Het kasteel was bijna tien jaar gesloten in verband met de complexe restauratie van gebouw, interieur en collectie.

Kasteel Amerongen groeit de komende jaren uit tot een nieuwe ontmoetingsplaats van kennis en cultuur in het midden van het land

Tabaksteeltmuseum

Het Tabaksteeltmuseum is in 1984 geopend als Historisch Museum Amerongen met als hoofdthema ‘Tabaksteelt’.

In 2009 is het museum, na een grondige restauratie van de tabaksschuur waarin het is gevestigd, geheel heringericht als tabaksteeltmuseum.

Het Tabaksteeltmuseum laat het verleden van de tabaksteelt in Amerongen en omgeving herleven. Naast de permanente collectie in het museum zelf wordt buiten, op een tabaksveldje, in de praktijk getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep.

Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur. Hier is te zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd en verwerkt. Tevens wordt getoond hoe droogschuren werden gebruikt voor een groot aantal nevenactiviteiten.

Keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II Prins Wilhelm von Preussen wordt in Berlijn geboren op 27 januari 1859 als oudste zoon van Kroonprins Friedrich en Princes Victoria van Engeland.

Via zijn grootmoeder, koningin Victoria van Engeland, is Wilhelm met bijna alle regerende vorstenhuizen van Europa nauw verwant.

In 1881 trouwt hij Auguste-Victoria von Schleswig-Holstein. Duitsland draagt in 1888 zowel keizer Wilhelm I als, na een regeringsperiode van slechts 99 dagen, diens zoon keizer Friedrich III ten grave.

Zo wordt Wilhelm II al op 29-jarige leeftijd koning van Pruisen en Duits keizer. Hij vervangt ervaren raadgevers door een persoonlijk Regiment en met zijn eigenzinnig politieke optreden lokt hij al snel kritiek uit in binnen- en buitenland.

Wilhelm ziet het in 1914 als zijn plicht om Oostenrijk te steunen wanneer deze bondgenoot in conflict komt met Servië als gevolg van de moord op troonopvolger Franz-Ferdinand in Sarajevo. Servië weet zich gesteund door Rusland, dat Frankrijk als bondgenoot heeft. Door Frankrijk via België binnen te vallen, haalt Duitsland zich ook de vijandigheid van Engeland op de hals, dat de neutraliteit van België heeft gegarandeerd. Als ook andere staten toetreden tot de strijd is de Wereldoorlog een feit.

In 1917 mengen de Verenigde Staten zich in de oorlog en daarmee keren Duitslands kansen. De dreigende nederlaag wordt gezien als het persoonlijke falen van de keizer. Zijn Keizerlijke Marine komt in opstand en in Berlijn breekt de revolutie uit. De geallieerden willen Wilhelm als oorlogsmisdadiger berechten, maar hij vlucht naar het neutrale Nederland, dat hem asiel verleent.

Hij tekent op 29 november 1918 zijn troonsafstand.

Duitsland ziet hij nooit meer terug. Zijn stoffelijke resten zijn conform zijn laatste wil bijgezet in een mausoleum op het landgoed. 

Huis Doorn

De Duitse ex-keizer Wilhelm II bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot aan zijn overlijden in 1941.

Hij omringt zich in Doorn met persoonlijke objecten die herinneren aan het verleden en kunst, zilverwerk, meubilair en tapijten die eeuwen vorstelijke Duitse geschiedenis weerspiegelen.

In 1919 koopt Wilhelm II Huis Doorn, oorspronkelijk een uit de veertiende eeuw daterende waterburcht. Aan het einde van de achttiende eeuw was deze verbouwd tot een elegante buitenplaats. Wilhelm laat het Huis aanpassen en van alle gemakken voorzien. Ook aanpassingen van het park (35 hectare), aangelegd in de Engelse landschapstijl, genieten zijn volle aandacht.

De inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit de keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. Schitterende meubels, schilderijen en zilver maken het de vorstelijke asielzoeker mogelijk om naar zijn stand te blijven leven. Ze vormen een decor van Europese allure.

Hiertegen speelt zich, in het kleine dorpje Doorn, dagelijks een hofprotocol in zakformaat af. Deze keizerlijke residentie in ballingschap is nu een museum. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijke wonen.

Museum Militaire Traditie

't Schilderhuis is onderdeel van de Stichting Collectie Militaire Traditie Deze Stichting is ontstaan uit de particuliere verzameling van Jaap van der Burg, die in 1969, als 11-jarige jongen, begon met het verzamelen van militaria.

Deze hobby groeide in korte tijd uit tot een museum dat er zijn mag. Daarom richtte Jaap in 1979 de Stichting Collectie Militaire Traditie op die zich ten doel stelt: 'Het wekken en vergroten van de belangstelling voor de Nederlandse strijdkrachten en dezelve tradities en geschiedenis'.

De stichting van 'het geheim van de Utrechtse Heuvelrug' beheert tevens een historisch archief, een uitgebreide bibliotheek met meer dan 7000 titels en een depotruimte voor het verantwoord bewaren van cultureel erfgoed.

De Weistaar

Al wandelend door het museum zult u vele indrukken opdoen van vroeger. Het museum geeft een beeld van het maken van kaas en boter. Verder vindt u er boerderijgevels, een dorpsplein en straatjes met authentieke winkeltjes, aangekleed met levensechte poppen in klederdracht.

Naast het bezichtigen van ons Kaas- en Botermuseum is er een mogelijkheid om in het museum een spreekwoorden en gezegdes spel te spelen.

In het museum staan oud Hollandse spreekwoorden en gezegdes uitgebeeld door middel van de poppen. U kunt met gebruik van een formulier, wat bij de receptie kan worden afgehaald, dit spel spelen en het uiteindelijke spreekwoord achterhalen.

Alvast een kleine tip: De oplossing heeft te maken met het tijdstip waarop de gasten bij De Weistaar op bezoek komen.

In onze kaasmakerij vindt u alle attributen voor het maken van kaas. Hier vindt u veel verschillende soorten kazen in allerlei smaken, soorten en maten. In onze Landwinkel worden deze kazen te koop aangeboden. Een korte uitleg over het maken van kaas, boter en karnemelk wordt gegeven aan de hand van een dvd presentatie, waarvoor speciaal een zithoek is ingericht.