Serc

Leersum

Geschiedenis

De naam Leersum komt als "Hlarasheim" voor het eerst voor in de 11e eeuw, in een goederenregister van de abdij van Werden (in het Ruhrgebied). Later lezen we vaker de vormen "Laresheim" of "Laresheem".

Tot op de dag van vandaag komen we deze naam in deze regio overigens tegen (bijvoorbeeld bij de lokale sportvereniging "Larsheim") De betekenis van de naam heeft betrekking op de ligging in de bossen. Bij "leer" of "laar" moeten we denken aan een bos dat door de bewoners die er dichtbij woonden gebruikt werd (om onder andere hout te verzamelen), terwijl "heim" woonplaats betekent.

Leersum dankt haar ligging aan de Darthuizerpoort. Dit is een van de dalen die vele tienduizenden jaren geleden ontstonden op de Utrechtse Heuvelrug door schuivende ijslagen en smeltwater. Getuigen hiervan zijn de Zuilensteinse Berg (52 m) en de Darthuizerberg (48 m). Op de hogere plaatsen werd het warmer en ontstond weelderige plantengroei, waaruit veenlagen voortkwamen.

Door natuurrampen en vooral door menselijke ontginning ging veel bos verloren en ontstonden zandverstuivingen die bewoners in hun bestaan bedreigden.

Herbebossing in de 19e eeuw bracht redding op de Heuvelrug. Nieuwe bossen zorgden voor handel en nijverheid en lokten veel natuurliefhebbers naar Leersum.

De bewoners woonden destijds voornamelijk rond het kruispunt van Rijksstraatweg, Kerkweg en Scherpenzeelseweg en in een aantal verspreid liggende boerderijen.

In 1905 liet rentmeester H.G. van Dam een stuk heide ontginnen en bos aanplanten. Bij de ingang van het terrein Lombok werden vier sierpalen gezet, die in 2003 in originele staat zijn teruggezet.

Op het hoogste punt van het Lombokbos werd een uitkijktoren gebouwd "Pyramide Lombok", met op de vier punten uilen, later kreeg hij zijn naam Uilentoren. In 1926 werd deze uilentoren eigendom van de gemeente. De jaarlijkse uilentorenloop, waar veel Leersummers aan meedoen, dankt zijn naam hieraan.

Tussen Amerongen en Leersum ligt huis Zuylenstein. Begin 17e eeuw was dit kasteel in handen van de Godard van Reede. In 1630 werd het gekocht door stadhouder Frederik Hendrik, die in 1632 de Heerlijkheid Leersum als rechtsgebied erbij krijgt.

Van het oorspronkelijke kasteel zijn alleen nog het oude poortgebouw, de oranjerie, het speelhuis en enkele dienstwoningen blijven staan.

De rest werd in 1945 per vergissing door de geallieerden vernield.

Het huidige kasteel werd rond 1980 als een kopie herbouwd. Naast de oude Hervormde Kerk uit ca. 1500 staat de herberg "King William" (uit ca 1690). Stadhouder Willem III zou hier gelogeerd hebben in 1697, toen hij zijn vriend niet thuis trof op huis Zuylenstein. Het werd oorspronkelijk als rechthuis gebouwd.

Bezienswaardigheden

Als men naar Amerongen rijdt, valt de Michaëlskerk, de Hervormde kerk het meest op in Leersum. De geschiedenis van de kerk gaat terug tot ca. 1300, in die tijd kwam er een klein romaans gebouwtje te staan dat gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Later kwam er een slanke toren (1500) aan vast en werd de kerk uitgebreid met één transept. Binnen staat er een preekstoel uit 1676 en een orgel van de firma Reil uit 1971.

Kasteel Broekhuisen (even westelijk van Leersum), dateert van 1650. Het is na een grote brand in 1906 zo veel mogelijk in de oude stijl herbouwd. De voorgevel draagt het wapen van de familie van Broeckhuysen, die al in 1294 bezittingen in dit gebied had.

De Graftombe van de familie van Nellesteijn is een monument op het hoogste punt van de Donderberg (36 m), met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De graftombe is 14 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De tombe is opengesteld op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.

De folly Uilentoren aan de Lomboklaan op de Lombokheuvel.

Grafheuvels op de Zuilensteinse Kop.

Jaarlijks wordt op de derde zaterdag en zondag van augustus een groot Bloemencorso gehouden. Op zaterdag rijden er ca. 15 praalwagens versierd met dahlia's twee ronden door het dorp, afgewisseld door muziekkorpsen. Er worden per corso ca. 1.200.000 dahlia's gebruikt.

Natuur

Staatsbosbeheer Heuvelrug-Zuid beheert een natuurterrein van 610 ha groot, met overwegend naaldhout.

Het bestaat uit de complexen Leersums Veld en De Hoogstraat.

In het Leersumse Veld was vroeger een kokmeeuwenreservaat. Ondanks dat nu alle kokmeeuwen zijn verdwenen, heeft men wel de broedperiode aangehouden om het terrein met al zijn vogels rust te gunnen (het is dan ook nog steeds van 15 maart tot 15 juli gesloten).

Heuvels in de natuurgebieden bij Leersum zijn de Darthuizerberg, Donderberg, Lombokheuvel, Leersumse Berg, Geerenberg en de Zuilensteinse Berg.

De graftombe van de familie Nellestein