Serc

Amerongen

Geschiedenis

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vindt op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats.

Door verraad van de twee zonen van graaf Willem IV van den Bergh worden de Staatse troepen onder aanvoering van Adolf van Nieuwenaar, graaf van Meurs (stadhouder van Utrecht), Maarten Schenk van Nydeggen, Joost de Soete, heer van Villers (ook Villiers), door de Spaanse troepen onder bevel van Gouverneur Johan Baptiste van Taxis van Zutphen, vernietigend verslagen.

Joost de Soete wordt hierbij gevangengenomen; hij wordt later tegen een hoog losgeld weer vrijgelaten. In 1687 werd er op het galgenveld op de Galgenberg een doodstraf voltrokken. Dit was de enige keer dat dit plaatsvond in Amerongen.

Volkslied van Amerongen

Waar lang geleen de Batavier eens leefde frank en vrij,

daar ligt nu Amerongen fier hun nazaat dat zijn wij.

In 't liefelijk groen verscholen, aan d'oever van de Rijn,

daar wonen en daar werken zij, die Bata's zonen zijn.

Maar wat er ook veranderd zij, in trouw zijn w'hun gelijk.

Die deugd zo groot als Batavier zijn d'Amerongers rijk.

In trouw aan koninginne en 't koninklijk gezin.

Hoezee voor 't Batavierenland, hoezee voor koningin.

Bezienswaardigheden

Amerongen is vooral bekend dankzij Kasteel Amerongen dat net ten zuiden van het dorp ligt. De laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II heeft even gelogeerd op het kasteel alvorens naar Huize Doorn te verhuizen. Kasteel Amerongen is in het rampjaar 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer opgebouwd.

Op minder dan 200 meter van het kasteel staat aan de zuidrand van het dorp de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een vrijwel identieke toren is gebouwd in Eemnes-Buiten. De hervormde gemeente van Amerongen (PKN) is de eigenaar van de Andrieskerk. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd.

Vier kilometer stroomafwaarts ligt ten zuidoosten van het dorp het Sluis- en Stuwcomplex Amerongen in de Nederrijn.

Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht samen met de uitbreiding. Verder zijn er in het dorp vele rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Bij Amerongen liggen de Amerongse Berg, de Hazenberg, de Vlakke Berg, de Geerenberg, de Zuilensteinse Berg en de Galgenberg.